top of page
A-judo werking

Onze deur staat open voor alle sporters. Sinds verscheidene jaren is judoclub Gruitrode van start gegaan met judo voor personen met bijzondere kwaliteiten. Onder de noemer A-judo waarbij de A staat voor Aangepast of Anders. Officieel spreekt men nog steeds over personen met een beperking waarbij de beperking zowel op lichamelijk, sociaal als mentaal vlak kan situeren. In enkele jaren tijd is onze A-judo delegatie sterk uitgebreid en gerespecteerd in de Belgische judowereld. Momenteel telt onze club 39 A-judoka's.

Onze trainers zijn in het bezit van het diploma ‘begeleiden van judoka’s met een beperking'. Velen van onze A-judoka’s nemen regelmatig deel aan A-judotornooien. Onze A-judoka’s behaalden al verscheidene malen goud en zilver op de Special Olympics.

 

Bij ons worden de waarden vriendschap, respect en discipline hoog in het vaandel gedragen. De A-judoka's worden  geïntegreerd in de reguliere groepen door middel van extra  begeleiding en differentiatie. Dat betekent dat kinderen met en zonder beperking gewoon samen sporten (inclusief sporten). Dat heeft volgens ons een dubbel positief effect. Kinderen met een beperking leren functioneren binnen het reguliere circuit en worden mee voortgestuwd met het niveau van de reguliere sporters. Ervaring leert ons dat judo hen op deze manier helpt bij de algemene ontwikkeling. De reguliere kinderen leren op hun beurt al van heel jonge leeftijd (het jaar dat ze drie worden) dat er ook kinderen zijn die anders zijn en leren bovendien constructief omgaan met deze beperking.

 

Onze judoclub is dan ook in het bezit van het Play Unified label, erkend door Special Olympics. 

A.jpg
G.jpg
Knipsel.JPG
bottom of page